středa 11. října 2017

Rýma a ucpávání nosu s citlivostí na chlad

Příběh 70-ti letého pacienta začal v mojí ORL ambulanci.
Pacient má asi 30 let rýmu, ucpávání nosu, bolesti hlavy, ale vždy se zhorší při chladném a  studeném počasí. Projevy jeho rýmy - občas vysmrká nažloutlou sekreci, ale spíše ho trápí ucpaný nos a nemožnost se nosem nadechnout, bolesti hlavy mívá v čele, nepotí se, zimnici ani teplota nemá.
Pacient zvolil homeopatické léčení i přes svoji skepsi, neboť za 30 let zkusil snad všechny možné spreje, antihistaminika, mnoho let byl léčen na alergologii a tak přišel s přesvědčením, že mu stejně nic nepomůže.
Při objektivním vyšetření optikou jsem zjistila prosáklou nosní sliznici, bez sekrece, průduchy volné, nosohltan zahlněn, hlen bílý, hustý, hrdlo klidné, uzliny nezvětšené.
Při homepatickém vyšetření jsme určili hlavní neobvyklou variantu jeho rýmy, což byla modalita / stav, při kterém se potíže zlepšují nebo zhoršují /  chlad.
Potom co jsme prošli, jak funguje jeho organismus / pocení, chutě, stolice, spánek, atd / jsme se dostali k jeho životnímu příběhu a našli jeho konstituční lék, který měl jako hlavní zhoršení CHLADEM. Podle těchto kriterií jsem vybrala homeopatický lék, který jeho potíže velmi rychle zlepšil.
Pacient byl sám překvapen, že může dýchat nosem volně i v těchto studených dnech a ani ho neotravuje vodová, ranní rýma.

Žádné komentáře:

Okomentovat